Δρ. Ιωάννης Μάλλιαρης, BSc., PhD. Print E-mail
Bookmark and Share

Ο Ιωάννης Μάλλιαρης γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1976 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην αγαπημένη του γειτονιά τα Εξάρχεια. Γνώρισε τη διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) στα 13 του χρόνια από το πατέρα του, Γεώργιο Μάλλιαρη καθηγητή Αγγλικής Φιλολογίας, ο οποίος έζησε με την ασθένεια τουλάχιστον για τις δύο τελευταίες δεκαετίες της ζωής του. Εάν και η ασθένεια του στέρησε τη δυνατότητα να σταθεί στην οικογένειά του και στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις όπως επιθυμούσε και αγαπούσε, αγωνίστηκε μόνος του με το καλύτερο δυνατό τρόπο να είναι δίπλα στα παιδιά του ως ένας άξιος πατέρας μέχρι το τέλος του.

Ο γιος του θυμάται την αγάπη του για τα παιδιά του, τη γυναίκα του, τους μαθητές του και όλους τους συνανθρώπους του. Την εποχή που ήταν καλά και δούλευε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όνειρο του ήταν να γίνει καθηγητής. Έπειτα, την περίοδο που είχε δουλέψει στο υπουργείο υγείας και είχε εμφανίσει τα πρώτα στάδια της ασθένειας, σκοπός του ήταν να φτιάξει ένα εθνικό σύστημα υγείας που είχε βάσει την ενδυνάμωση του ασθενή. Δεν τα κατάφερε, αλλά κατάφερε να αφήσει πίσω του τη πνευματική και συναισθηματική κληρονομιά του στα παιδιά του.

Ο Ιωάννης Μάλλιαρης συνεχίζει τις αξίες και πνευματικό έργο του πατέρα του. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Stirling της Σκωτίας (1995 - 1999, BSc Hons 1st class) και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Λος Άντζελες (UCLA, 1997-1998), έκανε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία (2000-2002) και από το 2002 μέχρι και το 2010 εργάστηκε ως έμμισθος ερευνητικός Ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King's College. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του θητεία δίπλα στο καθηγητή Dominic Lam (πατέρα της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής θεραπείας της Διπολικής) στη μονάδα Συναισθηματικών Διαταραχών του Maudsley και τέλος διατέλεσε (2007-2010) βοηθός καθηγητή του Dinesh Bhugra (Καθηγητή Πολιτισμικής Ψυχιατρικής και Πρόεδρου του Royal College of Psychiatry) στο τμήμα έρευνας υπηρεσιών υγείας του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King's College στο Λονδίνο.

Στο παρελθόν έχει "μαθητεύσει" δίπλα σε καθηγητές που έχουν προσφέρει σημαντικό ερευνητικό και κλινικό έργο στο χώρο της Διπολικής και της κλινικής ψυχολογίας όπως η Constance Hammen, Ivar Lovaas, Kevin Power, Chris Brewin, και Jan Scott. Από το 2005 και κατόπιν χρηματοδότησής από το Medical Research Council (£220,000) εκπόνησε (2005-2010) επιτυχώς την διδακτορική του διατριβή η οποία αποτέλεσε την πιο συστηματική καταγραφή υποκλινικής διπολικής συμπτωματολογίας με την ανάπτυξη και χρήση νέων μέσων τεχνολογίας (http://www.bipolarlab.com/emonitoring) καθώς και αποτέλεσε τη βάση για ένα πρότυπο διαγνωστικό πρόγραμμα για διπολικούς ασθενείς.

Η έρευνα του στο Διπολικό Εργαστήρι (http://www.bipolarlab.com) του εξετάζει κλινικούς και ψυχολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη πορεία της Διπολικής και φτιάχνει εργαλεία που βοηθάνε την αυτοδιαχείρισή της. Η έρευνά του έχει λάβει επίσης χρηματοδοτήσεις από το British Council Medical Informatics Scheme (£2,260) και πιο πρόσφατα από το Psychiatry Research Trust (£2,070).

Στα τέλη του 2010 και έπειτα από μία πορεία 15 ετών στο εξωτερικό αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα για να συνεχίσει το ερευνητικό και κλινικό έργο του στη διπολική διαταραχή.

Ως "Πατέρας" και Ψυχολόγος της ΕΔΟ έχει αναλάβει τη Γενική Διεύθυνση και καθήκοντα Προέδρου και είναι υπεύθυνος για τα προγράμματα ενημέρωσης, διάγνωσης και ψυχοθεραπείας.

<Previous   Next>